Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Met de komst van Aad van der Geest uit Sassenheim bij de redactie van de artikelenbank, hebben we eindelijk een volledige dekking van heel Rijnland. Aad zal vanzelfsprekend de streek ten noorden van Warmond-Katwijk in de gaten houden. Zelf schrijft hij regelmatig in de Aschpotter, het blad van de Stichting Oud Sassenheim. Bij deze direct twee van zijn artikelen. 

Het eerste gaat over Burgerveen, of beter: zijn historische voorganger. Het huidige Burgerveen ligt natuurlijk (net) niet in Rijnland, maar in de Haarlemmermeerpolder. Maar de naam is afgeleid van een oude nederzetting, die ooit bij Sassenheim hoorde. 

In ‘Cleyn Burcherveen, onder Sassem’ gaat Aad van der Geest in op de geschiedenis daarvan. Hij plaatst dit in de ontwikkeling van het oude veenlandschap met zijn waterstromen en het ontstaan van de meren en plassen, met name van wat uiteindelijk de Haarlemmermeer zou worden. Cleyn Burcherveen, oorspronkelijk Burggravenveen, lag op het uitgestrekte veenplateau ten oosten van Sassenheim en Hillegom. Door stormvloeden groeide de meren en uiteindelijk werd Cleyn Burcherveen in 1613 door het water verzwolgen. Van der Geest gaat in zijn artikel ook in op welke burggraaf eigenlijk oorspronkelijk de scepter zwaaide over het dorpje en we maken kennis met enige bewoners.

Is het oorspronkelijke Burcherveen verdwenen, Slot Teylingen staat er nog steeds, al rest daarvan slechts een – overigens zeer fraaie – kasteelruïne. De aanblik daarvan maakt direct duidelijk dat de heren van Teylingen ooit machtige lieden waren. 

Aad van der Geest beschrijft de bouwgeschiedenis van het slot, gecombineerd met een geschiedenis van haar voorname bewoners. De oorspronkelijke ringburcht werd gebouwd door Willem I van Teylingen ergens rond 1200. Daaraan voegde zijn kleinzoon Dirk na 1256 een machtige woontoren toe. Dat was de plek waar Floris V in 1266 de stadsrechten van Leiden bevestigde en uitbreidde. Na het verdwijnen van het geslacht Van Teylingen werd het slot in de ambtswoning van de houtvesters van Holland (waaronder Jacoba van Beieren). Bij de verbouwing in 1338 werd het uitgebreid met een imposant poortgebouw. Door de krijgshandelingen rond het beleg van Haarlem en van Leiden (1572-1574) werd het slot zwaar beschadigd, maar in 1610-1620 gerestaureerd. Het was een slot met grandeur. Helaas raakte het opnieuw zwaar beschadigd, door een brand in 1676. Het bleef tot 1795 wel officieel de ambtswoning van de Hollandse houtvesters.

Doorklikken naar de artikelen Cleyn Burcherveen, onder Sassem en Teylinge van het begin tot aan de brand van 1676