Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Voor Rijnlandgeschiedenis.nl bekijkt redactielid Piet de Baar de verschillende verenigingsbladen in Rijnland. Vaak gaat het over heel lokale aangelegenheden, maar regelmatig verschijnen er ook bijdragen die ook voor anderen interessant zijn, of wellicht inspireren tot iets vergelijkbaars in uw lokale blad. In deze derde aflevering bespreekt Piet de Baar de Jacobsladder uit Hoogmade-Woubrugge, het Leids Jaarboekje, de Blauwdotter uit Noordwijk en Dwars Op uit Voorhout.

Piet de Baar schrijft er natuurlijk uitgebreider over, maar hier een kort overzicht:

Hoogmade-Woubrugge

De Jacobsladder is de kwartaaluitgave van de Stichting tot behoud van het Cultureel Erfgoed van Jacobswoude, o.r.v. de Historische Vereniging O.C. van Hemessen. Het nummer bevat artikelen over onder meer het Woubrugse kerkorgel, een kappersdynastie en de Doespolderweg, naast vaste rubrieken. Interessant is ook het stuk over het openbaar onderwijs in Hoogmade, dat de gemoederen nogal bezig heeft gehouden.

Leiden

Het Leids Jaarboek is eigenlijk niet het blad van de Historische Vereniging Oud Leiden: daarvoor bestaat een kwartaaluitgave én een digitale nieuwsbrief. Het is een echt jaarboek met een fiks aantal lange en vaak wetenschappelijk verantwoorde artikelen. Het Jaarboek 2018 bevat de diesrede van burgemeester Lenferink (zelf ook historicus) over Leidse identiteiten en vervolgens probeert Menno Dijkstra orde te scheppen in de chaos over de drie Leithons. Daarna een artikel over de Leidse Zoenboeken, gevolgd door een stukken over Spelen en leren rond 1600, over kerkelijke tucht, over Boerhaave, over twee portretten van Rembrandt, de Socialistiosche Partij en de Bond van Huurders en Woningzoekenden en ten slotte over de homo-emancipatiebeweging.

Noordwijk

De Blauwdotter uit Noordwijk bevat onder meer stukken over de besluitvorming rond een nieuw raadhuis in 1962, de vaas van Van Limburg Stirum en de opkomst en ondergang van het multifunctionele centrum Lido. Koen Marijt ontdekte het dagboek van NSB-burgemeester Musegaas. Verder artikelen over een volgens een bijzonder systeem gebouwde villa, Noordwijk als rellendorp, over gokken en nog veel meer interessante wetenswaardigheden.

Voorhout

Dwars Op staat stil bij het twintigjarige bestaan van de Historische Kring Voorhout. Verder een uitgebreid verhaal over de kruideniers Van Steijn en Van Dam en van dezelfde auteur (Kees den Elzen)  een verhaal over de taal die molenwieken spraken en over een Indisch oorlogsslachtoffer, zuster Maria Cosma. Verder een verhaal over (de bewoner) van buitenplaats Schoonoord, over Voorhout als verkeerspunt en over een zogeheten knors(t), een slachter. Verder nog veel meer berichten over Voorhoutse zaken. 

Met deze link gaat u direct naar het artikel.