Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
 

Een nieuw artikel is van de hand van Hans van der Wereld: Henricus Klauwer, pastoor van Rijpwetering ‘ten voeten uit’. 

In de parochiekerk van Onze Lieve Vrouw Geboorte in Rijpwetering hangt tussen een rij portretten van voormalige pastoors één portret ‘ten voeten uit’, dat van pastoor Henricus Klauwer. Het is bijzonder dat een geestelijke in deze religieuze dracht is afgebeeld. Hans van der Wereld beschrijft in dit artikel het leven en werk van pastoors Klauwer, maar ook de kleding van geestelijken in de negentiende eeuw. 

De kennis over het Rijke Roomse Leven in de polder groeit. Wij hopen op meer bijdragen over met name de protestants-christelijke cultuur in de regio. De streek is een lappendeken van katholieke en christelijke dorpen en het zou mooi zijn wanneer we meer inzicht krijgen hoe en waarom dat zo gegroeid is.

Dit keer ook twee bijdragen in de categorie besprekingen en rapportages. Albert Dorrestein uit Koudekerk signaleert een onverwachte samenwerking met als resultaat een verrassende tentoonstelling in de gemeente Alphen a/d Rijn. Alphen verenigt ondertussen heel wat oudere gemeenten en er zijn dan ook zeven historische verenigingen en werkgroepen actief. Die Gluren bij de (Alphense) buren: een reizende tentoonstelling langs de verschillende kernen, met steeds een eigen invulling.

De vele historische verenigingen in Rijnland geven (bijna) allemaal een eigen blad uit. Piet de Baar bespreekt er een aantal van en hij is van plan daar een nieuwe reeks besprekingen van te maken. Deze bijdrage is daartoe een eerste aanzet. Kijk mee naar wat uw (Rijnlandse) buren voor interessante dingen te melden hebben. In deze eerste aflevering gaat het over De Viersprong (Alphen a/d Rijn), VOL Nieuwsblad (Lisse), Suetan (Zoeterwoude) en het Historisch tijdschrift Holland (2017).