Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
woensdag 21 oktober 2015
 

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Lezing over de Opstand en het Leidse Ontzet

De Opstand in de Nederlanden is een van de spannendste tijdvakken uit onze vaderlandse geschiedenis. Op 21 oktober licht Anton van der Lem de ingewikkelde politieke, sociale en religieuze oorzaken van de Tachtigjarige oorlog en de scheiding van de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden op heldere wijze toe. Van der Lem vertelt het fascinerende verhaal van de Tachtigjarige Oorlog aan de hand van nog altijd actuele thema’s: vrijheid van godsdienst, recht op zelfbeschikking en recht op medezeggenschap. Behalve als een gevecht tegen de buitenlandse overheersing moet de Opstand ook worden gezien als een grimmige burgeroorlog, waarin grote groepen Nederlanders tegenover elkaar kwamen te staan. Van der Lem doet recht aan alle  betrokken partijen: de katholieken en protestanten, de aanhangers van de Republiek der Verenigde Nederlanden en de koningsgetrouwen in de Zuidelijke Nederlanden.

Anton van der Lem is conservator oude drukken in de Universiteitsbibliotheek Leiden en eindredacteur van de website over De Opstand van de Leidse Universiteit.

Woensdag 21 oktober  - 20.15 uur

Bibliotheek Bollenstreek

Lange Voort 2T Oegstgeest

Prijs € 8,50 incl. consumptie