Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
dinsdag 20 februari 2018
 

Stichting Historische Publicaties Holland-Rijnland

Architectuur van villaparken in Wassenaar 1910-1940

Lezing door Marcel Teunissen

Op 20 februari verzorgt de architectuurhistoricus drs. Marcel Teunissen een lezing over de architectuur van villaparken in Wassenaar. Rond 1910 begon de herverkaveling van een groot aantal landgoederen op Wassenaars grondgebied. De belangrijkste impuls hiervoor was de verkoop van uitgestrekte buitenplaatsen door Prinses Marie, de jongste dochter van grootgrondbezitter prins Frederik der Nederlanden. Veel gronden werden door exploitatiemaatschappijen in ontwikkeling gebracht als villawijken. De bouw-exploitanten rekenden daarbij op de opkomst van de automobiel en het openbaar vervoer, technische ontwikkelingen ten behoeve van meer wooncomfort, de groeiende vraag naar woningen voor de hogere- en middenklasse buiten de stad en de soepele houding van het gemeentebestuur ten aanzien van particuliere initiatieven.

Met grote stedenbouwkundige verschillen en een rijke landschappelijke variatie vormen de Wassenaarse villaparken een soort openluchtmuseum van toonaangevende bouwstijlen uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Tijdens de lezing wordt een profielschets gegeven van de tussen 1910 en 1940 gebouwde villaparken, waarbij een aantal karakteristieke woonhuizen uit deze periode nader wordt besproken. Hiermee ontvouwen zich de rijkdom en hoge kwaliteit van de architectuur, evenals de betrokkenheid van bekende en minder bekende architecten.

Locatie: NPB-gebouw, Lange Kerkdam 46 Wassenaar
Aanvang: 20.00 uur