Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
vrijdag 6 juli t/m vrijdag 25 augustus 2018

Contactgegevens
Dorpsstraat 66
2391 BK Hazerswoude-dorp
T 0172-589797

 

Stichting Historisch Museum Hazerswoude

Tentoonstelling Gluren bij de Buren in Hazerwoude aanbeland.

Gluren bij de buren? Het mag!

Het hoeft niet meer stiekem! Eindelijk mogen de inwoners van Koudekerk gluren bij hun buren. Dat kunnen zijn doen in de koorzaal van de Brugkerk in de Dorpsstraat op nr. 53 in Koudekerk. Daar is van 7 tot en met 28 april de tentoonstelling ‘Gluren bij de buren’ te bezichtigen. Elke zaterdag is de koorzaal van 11 tot 17 uur geopend.

Aanleiding voor deze tentoonstelling.

In 2018 bestaat de gemeente Alphen aan den Rijn precies 100 jaar. In 1918 gingen de gemeentes Alphen, Oudshoorn en Aarlanderveen samen op in deze nieuwe gemeente. In 1964 kwam een deel van Zwammerdam daarbij. In 2014 kreeg de gemeente door de toevoeging van Boskoop en Rijnwoude (Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk) de huidige vorm. Alle reden voor de historische verenigingen van de oorspronkelijke kernen om eens nader kennis met elkaar te maken. Zij hebben gezamenlijk een tentoonstelling samengesteld waarin de bezoeker als het ware door deze honderd jaar heen wordt geleid. Zo kan je letterlijk ‘gluren’ bij de buren om te zien wat daar in de laatste eeuw is gebeurd.

Een eigen cultuur met zichtbare raakvlakken.

Elke voormalige gemeente heeft een eigen cultuur en dat is te verklaren vanuit het verleden. De plaatselijke geschiedenis gaat eeuwen terug. Zo is er in Alphen al sinds het begin van de jaartelling bewoning van betekenis. De Romeinen bouwden daar immers hun castellum en gaven de locatie de naar Albanianae. Ook op andere plaatsen in de huidige gemeente is bewoning geweest, maar de geschreven bronnen daarover zijn veel geringer. Archeologisch onderzoek heeft in Hazerswoude-Rijndijk bewoning aangetroffen die terug gaat tot Vlaardingen cultuur. In Koudekerk is door dit soort opgravingen een aardig beeld gevormd over de bewoning in de eerste eeuwen van de jaartelling. De naam Boskoop komt voor het eerst in officiële documenten voor in 1222. De turfjes in het wapen van Benthuizen verwijzen naar de eeuwenlange turfafgraving in onze dorpen. Met een beetje speurwerk kom je al veel te weten of de eigen-aardigheden van elk dorp; dat wat scheidt maar ook door de eeuwen heen verbindt. De tentoonstelling Gluren bij de buren beperkt zich echter voornamelijk tot de laatste eeuw, de periode 1918 - 2018.

Om de hoek.

‘Gluren bij de buren’ reist het komende jaar langs alle zeven kernen van de gemeente. In de maanden juli en augustus zal de tentoonstelling in het Historisch Museum Hazerswoude te bewonderen zijn.