Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
donderdag 15 november 2018

Contactgegevens
Rhijngeesterstraatweg 79
2341 BR Oegstgeest
T 071-5154387

 

Oegstgeest, Vereniging Oud Oegstgeest

Lezing over de schaal van Oegstgeest

Op donderdag 15 november houdt dr. Bouke van der Meer een lezing over de Schaal van Oegstgeest, met de titel “Het verhaal van een schaal, nieuwe inzichten over de schaal van Oegstgeest”. Tijdens het Open Monumenten & Osger Weekend is dit jaar de schaal in kasteel Endegeest te bewonderen geweest. Het onderwerp van de komende lezing zal zijn de schaal zelf, zijn versieringen en de maatschappij waarin hij gemaakt en gebruikt is.

Dr. L. Bouke van der Meer is universitair hoofddocent klassieke archeologie van de Universiteit van Leiden.
Zie voor meer informatie over de spreker https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/bouke-van-der-meer#tab-1

In zijn lezing werpt hij licht op de datering van de schaal, van de interne en externe bladgoud-versieringen, van de twee toegevoegde, vergulde, zilveren beslagplaten, één met een versierde en één met een onversierde ophangring, van de toegevoegde centrale, met edelstenen versierde, gouden schijf, de productie-regio’s der onderdelen, de herkomst der motieven, de symboliek der voorstellingen, de vraag waarom de schaal in een hanging-bowl werd veranderd, en waarom een minuscuul gaatje door de schaal en de schijf is geboord voordat de hang-schaal in een zij-geul van de Oude Rijn in de vroegmiddeleeuwse nederzetting werd gedeponeerd.En verder: wat is de betekenis van de schaal in de cultuur-historische ontwikkeling van de nederzetting en de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Nederland?

De lezing wordt gehouden in het Dorpscentrum aan de Lijtweg te Oegstgeest.

Aanvang: 20u00, (zaal open 19u30)