Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
dinsdag 20 maart 2018

Contactgegevens
Koraalzwam 58
2403 SM Alphen aan den Rijn
T 0172438964

 

Nederlandse Genealogische Vereniging afd. Rijnland

lezing over de Kweekschool voor Zeevaart in Leiden

maart 20, 20:00 - 22:00 uur

Gratis

In 1986 publiceerde Rudie Kagie al over de Kweekschool voor Zeevaart in Leiden. Toen hem dertig jaar later door het Leids zeemanskoor Rumor di Mare werd gevraagd om in het kader van hun festival een praatje te houden over de historie van de school, ontstond het idee om het boek van destijds opnieuw uit te geven.
Hij kreeg daarvoor inzage in de dagboeken van de belangrijkste stichter: dominee Abraham Rutgers van der Loeff. Deze dominee was zijn tijd ver vooruit toen hij in 1855 het plan voor een Kweekschool voor Zeevaart in Leiden lanceerde, bedoeld om ‘vagebonderende straatjongens’ in Leiden zicht op een betere toekomst te bieden.

Vanavond laat hij ons meekijken naar deze periode in de geschiedenis van Leiden, naar de dominee en zijn motieven en schetst een beeld van de tijd waarin de oprichting van de Zeevaartschool plaatsvindt. Want de geschiedenis van de Kweekschool voor Zeevaart bleek veel boeiender dan hij zich dertig jaar eerder had gerealiseerd. Anno 2017 wordt de zee nog steeds aangeprezen als opvoedingsinstituut bij uitstek, tegenwoordig voor ‘randgroepjongeren’ die dreigen te ontsporen. De zeevaartschool werd een succes, maar veranderde voortdurend van karakter. Toen de overheid er in 1914 een kaderopleiding voor hoger marinepersoneel van maakte, was het idee om kansarme jongeren te helpen volkomen verwaterd.

Onze afdelingsavonden beginnen gewoonlijk om 20:00 uur (tenzij anders vermeld) en worden gehouden in een zaal van de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD Leiderdorp

U bent van harte uitgenodigd om een afdelingsavond bij te wonen, deze zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NGV.

De toegang is gratis, in de zaal wordt zoals gebruikelijk niet gerookt en voorafgaande aan de bijeenkomsten en in de pauze is koffie en thee verkrijgbaar.