Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
dinsdag 15 januari 2019
 

Lisse, Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse"

Terug naar de tijd van Karel de Grote

Het bestuur van de Vereniging Oud Lisse nodigt leden en belangstellenden uit voor de lezing 'Terug naar de tijd van Karel de Grote' op dinsdag 15 januari 2019 door
Menno Dijkstra
(archeoloog universiteit Amsterdam)

De laatste jaren wordt er door archeologisch onderzoek steeds meer bekend over de vroege middeleeuwen. In die periode werd, na het vertrek van de Romeinen, de kiem gelegd voor het huidige Nederland. 

In 2013 leverden opgravingen te Leiderdorp spectaculaire resultaten op: in het bijzonder voor de Karolingische tijd (de periode tussen 750 en 900 na Chr.). 

Een dikke afval laag in een voormalig zijriviertje van Leiderdorp leert ons veel over het dagelijks leven in die periode.

De conservering van de vele vondsten bleek nog bijzonder goed te zijn. Zo werden niet alleen munten, sieraden, wapens en een ‘schatbuidel’ van een speldmaker opgegraven, maar ook allerlei gereedschappen en sleutels, houten voorwerpen, stukken touw, leer en kammen gemaakt van hertshoorn.

Zo ontstaat een boeiend beeld van het dagelijks leven van boeren-handelaren langs de Oude Rijn. Hun bedrijvigheid was ook van belang voor de duinstreek. Want hoe kwamen dorpen zoals Lisse toen aan goederen van buiten? En wat hadden ze hiervoor te bieden?
                                                                                                                                                                                             Plaats: De Vergulde Zwaan, 1steHavendwarsstraat 4, Lisse

De zaal is open vanaf 19.30 uuren de lezing begint om 20.00 uur.

Niet-leden betalen € 3,00 entree. 

Na afloop is er gelegenheid om met elkaar te toosten op 2019

Nadere informatie per e-mail: info@oudlisse.nl