Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
dinsdag 20 februari 2018
 

Lisse, Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse"

Ernst H. Krelage (1869-1956), en zijn betekenis voor Lisse

Bloembollenhistoricus Maarten Timmer houdt eennlezing over:

"Ernst H. Krelage (1869-1956), en zijn betekenis voor Lisse"

Vader en zoon Krelage uit Haarlem hebben veel betekend voor de bloembollenteelt en handel in Nederland. Maarten Timmer schetst eerst een jaar uit het leven van Ernst Krelage (1910), daarin speelt Lissenaar Nicolaas Dames ook een rol. Daarna wordt de geschiedenis van de bloembollensector in Lisse behandeld, ook waarom Lisse het ‘kerkhof der hyacinten’ werd genoemd.

In Lisse werd in 1897 de Amerikaanse Verzendersbond opgericht en die kwam in conflict met de vader van Ernst, Jacob. Nico Dames was zijn tegenstrever net als tien jaar later Nico Dames de handschoen opnam tegen Ernst Krelage betreffende de vestigingsplaats van de Rijkstuinbouwwinterschool.

Maarten Timmer vertelt ook over de stichting van het Proefstation voor de Bloembollencultuur en het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek. Bespreekt daarbij ook de rol van Krelage, Dames, Volkersz en Van Slogteren. De stichting van de bloemententoonstelling Keukenhof komt ook aan de orde. Er wordt afgesloten met een schets van de huidige situatie (‘hoe staat het met de erfenis van Krelage, Dames, Volkers en Van Slogteren?’)                                                                                                                                                                                             

Plaats: De Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4, Lisse
De zaal is open vanaf 13.30 uur en de lezing begint om 14.00 uur.

Niet leden betalen € 3,00 entree.

Nadere informatie per e-mail: info@oudlisse.nl