Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
zaterdag 7 t/m zaterdag 28 april 2018

Koudekerk, Historisch Genootschap

Tentoonstelling Gluren bij de Buren

Op de zaterdagen 7, 14, 21 en 28 april kunt u in de koorzaal van de Brugkerk op de zaterdagen van 11.00 uur tot 17.00 uur de tentoonstelling “Gluren bij de (Alphense) buren” bezoeken. Deze expositie is door alle historische verenigingen en werkgroepen in de gemeente Alphen aan den Rijn in overleg met elkaar samengesteld ter gelegenheid van 100 jaar Alphen aan den Rijn. 

Aanleiding voor deze tentoonstelling

In 2018 bestaat de gemeente Alphen aan den Rijn precies 100 jaar. In 1918 gingen de gemeentes Alphen, Oudshoorn en Aarlanderveen samen op in deze nieuwe gemeente. In 1964 kwam een deel van Zwammerdam daarbij. In 2014 kreeg de gemeente door de toevoeging van Boskoop en Rijnwoude (Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk) de huidige vorm. Alle reden voor de historische verenigingen van de oorspronkelijke kernen om eens nader kennis met elkaar te maken. Zij hebben gezamenlijk een tentoonstelling samengesteld waarin de bezoeker als het ware door deze honderd jaar heen wordt geleid. Zo kan je letterlijk ‘gluren’ bij de buren om te zien wat daar in de laatste eeuw is gebeurd.

Een eigen cultuur met zichtbare raakvlakken

Elke voormalige gemeente heeft een eigen cultuur en dat is te verklaren vanuit het verleden. De plaatselijke geschiedenis gaat eeuwen terug. Zo is er in Alphen al sinds het begin van de jaartelling bewoning van betekenis. De Romeinen bouwden daar immers hun castellum en gaven de locatie de naam Albanianae. Ook op andere plaatsen in de huidige gemeente is bewoning geweest, maar de geschreven bronnen daarover zijn veel geringer. Archeologisch onderzoek heeft in Hazerswoude-Rijndijk bewoning aangetroffen die teruggaat tot Vlaardingencultuur. In Koudekerk is door dit soort opgravingen een aardig beeld gevormd over de bewoning in de eerste eeuwen van de jaartelling. De naam Boskoop komt voor het eerst in officiële documenten voor in 1222. De turfjes in het wapen van Benthuizen verwijzen naar de eeuwenlange turfafgraving in onze dorpen. Met een beetje speurwerk kom je al veel te weten of de eigenaardigheden van elk dorp; dat wat scheidt, maar ook door de eeuwen heen verbindt. De tentoonstelling Gluren bij de buren beperkt zich echter voornamelijk tot de laatste eeuw, de periode 1918-2018.

Om de hoek

‘Gluren bij de buren’ reist langs alle zeven kernen van de gemeente. In de maand april zal de tentoonstelling in Koudekerk te bewonderen zijn. Daarom nu wat meer over Koudekerk in vroegere eeuwen.

Wist u dit over Koudekerk?

• De rivier de Rijn bepalend is voor het dorp.

• In Koudekerk hebben vier kastelen gestaan: Groot en Klein Poelgeest, Huis den Tollen Foreest. De moord op Aleid van Poelgeest in 1392 is nog niet vergeten.

• In het agrarische Koudekerk hebben ook steen- en aardewerkfabrieken eeuwenlang voor veel werk gezorgd.

• Koudekerk kreeg in 1938 de toevoeging ‘aan den Rijn’ om verwarring met het Zeeuwse Koudekerke te voorkomen.

• Koudekerk en Hazerswoude zijn op 14 mei 1940 anderhalf uur lang door Duitse toestellen gebombardeerd!

• In 1991 ging Koudekerk aan den Rijn samen met Hazerswoude en Benthuizen op in de gemeente Rijneveld, later Rijnwoude.

• In 1989 werd het Historisch Genootschap Koudekerk opgericht om de Koudekerkse geschiedenis levend te houden en verder uit te diepen.

Tentoonstelling Gluren bij de buren

Adres: Dorpsstraat 53, 2396 HD Koudekerk aan den Rijn (Brugkerk)
Data: zaterdagen 7, 14, 21 en 28 april 2018
Openingstijden: van 11.00 uur tot 17.00 uur