Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
maandag 19 februari 2018

Koudekerk, Historisch Genootschap

De Nederlandsche Stad- en Dorpbeschrijver Lieve van Ollefen over Koudekerk

Na de HGK jaarvergadering houdt de heer Sander Wassing een lezing over Lieve van Ollefen. Deze Van Ollefen was een Nederlandse stad- en dorpbeschrijver (1749-1816). Hij maakte reisbeschrijvingen van steden en dorpen in Zuid-Holland en deels van Noord-Holland. Hoe zag Koudekerk en de omgeving er twee eeuwen geleden uit? Waar hielden de inwoners zich dagelijks mee bezig? Kunnen we ons Koudekerk nog zo idyllisch voorstellen zoals te zien is op deze gravure? Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig? 

Vergeleken met andere reisbeschrijvingen is die van Koudekerk zeer uitgebreid en rijk aan details. Van Ollefen moet een goede indruk hebben gekregen van het dorp dat ‘…in alle opzichten een aangenaam en vervrolijkend buitenleven…’ had. Hoe volledig is het venster op Koudekerk dat Van Ollefen ons biedt? In de beschrijving vinden we veel speculaties terug. Een enkele keer maakt Van Ollefen zich ervan af met een grapje als hij er niet helemaal uitkomt:

‘Van Ryn wil dat den naam van Koudekerk daarvan afkomstig zoude zyn, dat de kerk op een meer dan gewoon winderige of koude plaats zoude zyn gebouwd doch het geen ons egter als zeer ongegrond en stootende voorkomt, te meer daar het onzes bedunkens hier ter plaatze niet kouder dan in allen overige deelen van Rhynland zyn zal’

Hoe kwamen de gravures tot stand en wat is erop te zien? Hoe kunnen we de beschrijving van Koudekerk met onze kennis van nu verder aanvullen en wie was Lieve van Ollefen eigenlijk? Tijdens de lezing komen deze vragen aan de orde en waant u zich in Koudekerk zoals het eruit zag aan het einde van de achttiende eeuw!

Aanvangstijd HGK jaarvergadering: 20:00 uur;
Aanvangstijd Lezing: ca 21:00 uur;
Lokatie: Honswijc, Dorpsstraat 15 te Koudekerk aan den Rijn;
Leden van het HGK hebben gratis entree, voor niet-leden is de entree 5 euro.