Rijnlandgeschiedenis.nl gebruikt cookies om bezoek te meten en om het voor bezoekers mogelijk te maken informatie op deze website te delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Accepteer cookies
Menu
Rijnlandse Geschiedenis streeft naar meer historische samenhang en kennisuitwisseling in de regio.

Nieuws

Naar het nieuwsoverzicht

Agenda eendaags

Kinderarbeid 

19 mrt 2024 - De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” organiseert op dinsdag 19 maart 2024 een lezing over kinderarbeid door Cor Smit. Bij kinderarbeid denk je misschien aan de huidige lagelonenlanden. Nederland kent echter ook een geschiedenis van kinderarbeid. Tot ver in de twintigste eeuw moesten veel kinderen bijdragen aan het gezinsinkomen. Kinderarbeid kwam bijvoorbeeld voor in de Leidse wolindustrie. Maar ook in onze regio in de bollenteelt. In 1874 kwam het bekende kinderwetje van de liberaal Samuel van Houten tot stand. Daarin stond een verbod op kinderarbeid door kinderen onder de twaalf jaar. Dat kinderen door werk moesten bijdragen aan het gezinsinkomen, verdween slechts langzaam. In 1919/1920 werd de minimumleeftijd om te werken verhoogd tot 14 jaar en gelijktijdig de leerplichtige leeftijd. Pas in 1960 werd deze verder verhoogd naar 15 jaar. Tot dat moment gingen veel kinderen toch direct na de lagere school aan de slag: de armoede in de gezinnen was nog lang groot. Cor Smit studeerde sociale en economische geschiedenis in Leiden. Vervolgens werkte hij onder meer in het buurtwerk, de volwasseneneducatie, de automatisering en als bestuurs- en beleidsadviseur bij de gemeente Leiden. Tegelijkertijd publiceerde hij regelmatig over lokale geschiedenis. Sinds 2002 werkt hij als freelance historicus. Cor Smit combineert graag geschiedenis en actualiteit. In 2019 heeft hij in een publicatie uitgebreid de achtergronden belicht van de strijd tegen kinderarbeid en de rol van de negentiende eeuwse schrijver J.J. Cremer daarin. Hij bereidt een proefschrift voor over kinderarbeid. Plaats: De Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4, Lisse. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt voor leden € 2,00 en voor niet-leden € 5,00. Bealngstellenden dienen zich aan te melden via onze website (vol=vol): https://oudlisse.nl/evenement/19maa24/  

Leidse kleipijpen: voor archeologen en 3 oktober-vierders! 

25 mrt 2024 - Lezing na afloop van de ALV door Ruud Stam. In Nederland zijn vanaf het begin van de 17e eeuw in zo'n vijftig stedelijke centra talloze kleipijpen gefabriceerd. Gouda was wereldwijd beroemd om zijn pijpen, en had in de eerste helft van de achttiende eeuw een productie van enige tientallen miljoenen stuks per jaar. Maar ook in Leiden zijn met name in de zeventiende eeuw veel kleipijpen geproduceerd: er waren dan 100 pijpenmakers in de stad actief. De Leidse pijpen verschilden zichtbaar van de Goudse pijpen. Wij kunnen ons nauwelijks meer voorstellen dat pijpen en tabak ooit een belangrijke plaats innamen in de maatschappij. Ook bij de viering van Leidens Ontzet had de pijp een belangrijke rol. Rond 1800, en aan het begin van de twintigste eeuw zijn er namelijk diverse herdenkingspijpen gemaakt, aanvankelijk vooral in Leiden, later nog slechts in Gouda. De 3 October Vereeniging deelde rond 1900 veel van deze pijpen aan de bevolking uit; in de loop van de eeuw bestelden Leidse tabakswinkels bij grote fabrieken in Gouda speciale 3 oktober-pijpen, die tegen een gunstige prijs in de stad werden verkocht. Voor archeologen zijn kleipijpen belangrijke hulpmiddelen bij, bijvoorbeeld, datering en om handelsrelaties te kunnen aanwijzen. Ruud Stam is bioloog, en is al ruim voor zijn pensionering kleipijpen gaan verzamelen. In 2019 promoveerde hij op de economische ontwikkeling van de Nederlandse kleipijpennijverheid in de zeventiende en achttiende eeuw. Stam is voorzitter van PKN, Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen. Link: Leidse kleipijpen: voor archeologen én 3 oktober-vierders!

Naar de agenda

Agenda meerdaags

Rembrandts vier zintuigen - Zijn eerste schilderijen 

20 jan t/m 16 jun 2024 - Museum De Lakenhal is jarig! In 2024 bestaat het museum 150 jaar. Dat vieren we met de presentatie Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen. Rembrandt maakt deze reeks, zijn vroegst bekende werk, als hij rond de 18 jaar oud is en in Leiden woont. De presentatie bestaat, naast de Brillenverkoper (het Zicht) uit de eigen collectie, uit drie werken uit The Leiden Collection uit New York: de Operatie (het Gevoel), de Drie zangers (het Gehoor) en de Flauwgevallen patiënt (de Reuk). De vier schilderijen zijn 150 dagen in het museum te zien. TOONBEELD VAN EXPERIMENT Met deze reeks varieert Rembrandt op een klassiek thema in de kunsten. De zintuigen worden vaak verbeeld als personificaties van elegante vrouwen met vaste attributen. Rembrandt kiest juist voor alledaagse scènes, met een marskramer die zijn waar probeert te slijten, een bezoekje aan de dokter en mensen die samenkomen om te zingen. MEESTER IN DE DOP De werken laten zien hoe vernieuwend Rembrandt op jonge leeftijd al is: hij speelt met licht en donker, heeft een losse verftoets en kiest voor alledaagse personages. De zintuigenreeks laat daarmee zien wat een eigenwijs, experimenteel en vindingrijk kunstenaar Rembrandt van meet af aan is: wat later zijn handelsmerk zou worden, is hier in de kiem al aanwezig. VOOR HET EERST SAMEN IN LEIDEN Het is voor het eerst dat de schilderijen samen in Leiden te zien zijn: de stad waar Rembrandt is geboren, zijn eerste schilderopleiding geniet en zijn eerste stappen zet als kunstenaar. Ze worden getoond naast meer werken uit de vaste collectie van Museum De Lakenhal: van de jonge Rembrandt en andere beroemde schilders uit zijn omgeving, onder wie Jan Lievens en Gerrit Dou.

Naar de agenda

Artikelen

Naar de artikelen

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door

Advertentie